top of page
pozadi-blogu.jpg

ČLÁNKY

Češi stále milují kombíky, automobilky je ale přestávají vyrábět

Různé typy karoserií odrážejí různé potřeby. Někteří řidiči dávají přednost malým hatchbackům, zatímco jiní volí prostornější varianty, jako jsou vozy typu kombi nebo SUV. Výzkum, který v Česku provedla společnost carVertical zabývající se zpracováním automobilových dat, ukázal, že Češi dávají přednost větším vozům a mají menší zájem o hatchbacky a sedany.

Podíl kombíků na trhu klesá

Zatímco kombi je v Česku nejoblíbenějším typem karoserie (v roce 2023 tvoří 44,6 % všech kontrol historie vozidel provedených společností carVertical), tento podíl se snížil z 49,5 % v roce 2022.


Také hatchbacky ztratily na popularitě: klesly z loňských 21,6 % na letošních 18,3 %.

Třetím nejoblíbenějším typem karoserie v Česku jsou vozy typu SUV, které vykazují nárůst z 8,8 % v roce 2022 na 13,6 % v roce 2023. Jedná se o celosvětový trend, neboť podíl vozů SUV v posledním desetiletí prudce vzrostl.


"Navzdory znatelnému poklesu popularity jsou vozy typu kombi na základě našich údajů v České republice stále velmi oblíbené. Kupující na tomto trhu oceňují zejména kombíky od značky Škoda, protože kombinují úspornost, praktičnost a cenovou dostupnost," říká Matas Buzelis.

Kupé jsou nejméně oblíbeným typem karoserie

Nejméně oblíbeným typem karoserie jsou vozy typu kupé, jejichž podíl na kontrolách historie činí pouhých 3,2 %. Jedná se však o mírný nárůst oproti 2,9 % v předchozím roce.


Sedany mají také méně kupujících: jejich podíl se snížil ze 14,3 % v roce 2022 na 10 % v roce 2023. Největší nárůst popularity zaznamenaly vozy MPV neboli víceúčelové vozy: z 2,8 % na 10,4 %.


Obliba kombíků a sedanů se oproti loňsku nejvíce zmenšila: o 4,9 %, resp. 4,3 %.


"Hlavním důvodem, proč řidiči nechtějí sedany, je pravděpodobně to, že nejsou praktické pro každodenní dojíždění do města. Lidé nechtějí velké vozy s malým zavazadlovým prostorem," vysvětluje Buzelis.

Podle Buzelise nezáleží na tom, jaký typ vozu si kupující zvolí, pokud nevynechají žádný krok v procesu nákupu, včetně absolvování zkušební jízdy, kontroly fyzického stavu v servisu a prověření historie. Přehledy historie dokáží odhalit záznamy o poškození vozidla a počet najetých kilometrů, což pomáhá vyřadit špatné vozy ještě předtím, než investujete čas a peníze do fyzické kontroly a zkušební jízdy.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page